Home
DESCRIERE
METODE DE CRESTERE
ECONOMIA STRUTULUI
AFACEREA
CONSTRUCTIA FERMEI
HRANIREA
IMPERECHEREA
MANAGEMENTUL OUALOR
INCUBATIA
MANAGEMENTUL CLOCIRII
CRESTEREA PUILOR
BOLI SI TRATAMENTE

CRESTEREA STRUTILOR

CURTAREA. IMPERECHEREA. DEPUNEREA.

I. Curtarea

Strutii ating maturitatea sexuala intre 2 si 3 ani. Femelele au tendinta de a se maturiza mai rapid decat masculii; speciile diferite se maturizeaza la varste diferite.

Sezonul de depunere a oualor este precedat de comportamentul de curtare, o serie complicata de actiuni, dans, vocalize si comportament sincronizat.

Un exemplu de comportament receptiv din partea femelei-strut include plecaciuni si scuturarea aripilor de o parte si de alta a corpului.

Masculii emit chemari zgomotoase, in timp ce isi umfla pielea rosie a gatului, „patruland” prin teritoriu.

II. Imperecherea

Strutii se reproduc in situatii de monogamie sau poligamie. Femelele tinerii si masculii trebuie crescuti separat de la varsta de 1 an pana la maturitatea sexuala.

Cei mai multi crescatori lasa ca procesul de selectie a partenerilor sa se desfasoare in mod natural, intr-un tarc mare, comun, iar apoi separa perechile formate.

Comportamentul de imperechere al masculului este extrem de elaborat, el miscand-si aripile in sus si in jos, in timp ce isi scutura capul intr-o parte si in alta. De asemenea, scoate un zgomot puternic, umflandu-si zona gatului. Femela receptiva merge cu capul in jos, scuturandu-si ciocul si aripile, „cloncanind”. Cand se va apropia, femela se va aseza, permitand masculului sa o incalece pe la spate.

 

III. Depunerea oualor

Sezonul de depunere a oualor incepe primavare devreme si continua timp de 2-3 luni. Durata acestui sezon depinde de valoarea si calitatea alimentatiei, starea pasarilor si conditiile climatice. Strutii reactioneaza imediat la schimbarile de vreme.

Mascului „construieste” cuibul, o groapa mica in pamant. El poate deveni foarte agresiv in timpul sezonului de imperechere si va pazi femela, cuibul si teritoriul sau.

Atat masculii cat si femelele stau pe cuib.

In general, un ou este depus la interval de 1-2 zile. Productia estimata variaza intre 30-90 oua pe an. Media este de 35-55 oua pe an.

Ouale sunt depuse in cuib, si trebuie colectate de doua ori pe zi. Masculii pentru reproducere pot fi extrem de agresivi si protectivi.

Trebuie luate masuri de siguranta cand se intra in zonele de reproducere. Acesti masculi pot fi hraniti si prinsi intr-un tarc de captare, in timp ce sunt colectate ouale. Nu uitati ca masculii pot atinge o inaltime de 2,4 metri si o greutate de 160 kg. Strutul este un foarte rapid alergator, care se pasi pe o distanta de 5-7 metri.

Strutii bine hraniti incep depunerea oualor la varsta de 2 ani, si pot avea o viata productiva de 30 ani.
Productia de oua variaza dar poate ajunge la 70 oua pe an. Productia incepe in primavara si continua pana in toamna. Femelele sanatoase pot depune aproape pe tot parcursul anului, in special daca li se asigura lumina.


IV. Iluminatul

Performantele reproductive ale strutilor sunt reglate in functie de durata zilei-lumina. Programele de iluminat folosesc o combinatie de lumina naturala si lumina artificiala pentru a stimula si prelungi productia de oua si fertilitatea. Trebuie utilizate ceasuri alaturi de lumina artificiala, pentru a controla durata luminii.

Ouale sunt de obicei nefertile in ultima parte a sezonului de imperechere; acest fapt poate fi cauzat de infertilitatea masculului. Masculii pentru imperechere ar trebui sa primeasca 16 ore de lumina pe zi, incepand cu 3-4 saptamani, inainte de a se imperechea cu femelele. Dupa ce au fost plasati in acelasi loc, atat femelele cat si masculii primesc 16 ore de lumina pe zi, pe parcursul intregului sezon de imperechere.

Daca ferma de struti este plasata intr-o zona in care durata de zi-lumina este mai mare de 16 ore, potriviti ceasul pentru a arata cea mai lunga perioada cu lumina naturala. Dupa apusul soarelui, pot fi aprinse 2-5 lumanari pentru lumina artificiala, pentru a stimul aproductia de oua. Durata de zi-lumina nu trebuie NICIODATA scurtata iar intensitatea luminii nu trebuie NICIODATA scazuta in timpul ciclului de depunere.Trei sau patru zile cu lumina sczuta sau durata micsorata poate genera ca intregul grup sa stopeze productia de oua.

Femelele si masculii adulti trebuie separati dupa sezonul de imperechere. Aceasta va permite pasarilor sa fie mai odihnite, ele incepand productia de oua mai repede cand vor fi plasate impreuna in sezonul de imperechere.

 

V. Stresul

Stresul poate duce la scaderea sau chiar stagnarea procesului de reproducere. Ce anume cauzeaza stresul la struti?

Masculii dominanti care se bat frecvent trebuie indepartati din cadrul grupului.
Tarcurile pentru imperechere nu trebuie situate in apropierea drumurilor circulate.
Pradatorii, cainii sau alte animale domestice pot cauza stres, reducand productia.
Manevrarea pasarilor pentru imperechere, in timpul sezonului de imperechere, poate afecta productia de oua.

Cainii si alte animale domestice, anunturile municipalitatii prin megafon, circulatia baloanelor cu aer cald, elicopterele, etc.

Schimbarea orarului de iluminat, sau reducerea intensitatii luminii pe timp de noapte.

Schimbarea habitatului, transferul grupului de struti intr-un nou tarc.